ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΣΚΟΠΟΙ ΙΔΡΥΣΗΣ


Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ιδρύθηκε για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο των Δημοσίων Σχέσεων με δύο σημαντικάπλεονεκτήματα:
  • Την ποιότητα της εκπαίδευσης,
  • Την παροχή αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελεί πιστοποίηση της εξειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών του τμήματος.

Οι λόγοι που συνηγόρησαν στην ίδρυση του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ήταν οι εξής:
  1. η έλλειψη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας σε προπτυχιακό επίπεδο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που υπάρχει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
  2. τα ίδια τα στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων είχαν εκφράσει την αναγκαιότητα της ίδρυσης ενός τμήματος με αντικείμενο τις δημόσιες σχέσεις στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί τα στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων που απασχολούνται στον ελλαδικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είτε γνωρίζουν την δουλεία τους εμπειρικά είτε έχουν αποφοιτήσει από τμήματα παρεμφερών ή άσχετων ως προς το αντικείμενο ειδικοτήτων είτε έχουν παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια κατάρτισης..
  3. λόγω της μεγάλης βαρύτητας που δίνουν ακόμα και σήμερα οι επιχειρήσεις και οργανισμοί στην καλλιέργεια καλής φήμης, στον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων και των οργανισμών, στην παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τις εγγυήσεις για την απορρόφηση στελεχών δημοσίων σχέσεων που έχουν το απαραίτητα γνωστικό υπόβαθρο.
  4. η χρήση των νέων τεχνολογιών και του internet έχει επιδράσει καταλυτικά στον τρόπο παρουσίασης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Για το λόγο και οι δημόσιες σχέσεις καλούνταν να αξιοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του νέου επικοινωνιακού περιβάλλοντος.
  5. λόγω της αύξησης της προσφοράς και της ζήτησης στις υπηρεσίες που αφορούν τα μμε η προώθηση του γνωστικού αντικειμένου των δημοσίων σχέσεων ήταν επιβεβλημένη αφού το αντικείμενο των δημοσίων σχέσεων έχει άμεση σχέση με την επικοινωνία και τα μμε.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Η ιδέα για το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ξεκίνησε ώστε αυτό να είναι ένα τμήμα μοναδικό σε επίπεδο ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συζήτηση για ένα δεύτερο τμήμα στην Καστοριά ξεκίνησε το 1997 από μια ομάδα καθηγητών υπό την επίβλεψη του κ. Γιαννά Πρόδρομου. Οι ομάδα των καθηγητών αυτών, στα πλαίσια για τη διεύρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην όποια το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων ζητούσε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, συνέταξαν μια έκθεση το 1998 και πρότειναν την ίδρυση του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και την κατέθεσαν στο αρμόδιο Υπουργείο.
Η έκθεση Σκοπιμότητας αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείο Παιδείας ώστε να προχωρήσει η ίδρυση του τμήματος για το Α Ακαδημαϊκό έτος 1999-2000.
Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι σήμερα το τμήμα επιδίωξε να διατηρήσει και να αυξήσει τις καλές σχέσεις με τους επαγγελματικούς φορείς στο χώρο των Δημοσίων Σχέσεων. Επίσης επιδίωξε την ένταξη προγραμμάτων Erasmus για την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών με συνεργαζόμενα ιδρύματα της Ευρώπης.
Μέχρι σήμερα το τμήμα έχει διοργάνωση εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού χαρακτήρα προς όφελος των φοιτητών /τριών και της ευρύτερης κοινότητας. Επίσης το τμήμα από το 2001 συνδιοργανώνει με την Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος τα ετήσια Συμπόσια Δημοσίων Σχέσεων, τα οποία κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται στην Καστοριά. Πιο συγκεκριμένα τα συμπόσια, συνέδρια και ημερίδες που έχουμε οργανώσει και συμμετάσχει είναι τα εξής:
  • Οργάνωση Συνεδρίου «Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία στο 2000» στην Καστοριά 5-6 Νοεμβρίου 1999. Οργάνωση: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Παράρτημα Καστοριά Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας. Συνδιοργανωτές: Ένωση Εταιριών Δημοσίων Σχέσεων Ελλάδος και Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων
  • Συμμετοχή στο 3 ο Συμπόσιο Εφαρμοσμένων Δημοσίων Σχέσεων 3-4 Ιουνίου 2000 στην Έδεσσα, με ομιλία του Καθηγητή και Προϊσταμένου του τμήματος κ. Γιαννά Πρόδρομου με θέμα «Η Εκπαίδευση στις Δημόσιες Σχέσεις σε πανεπιστημιακό επίπεδο». Οργάνωση: Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδας.
  • 4 ο Συμπόσιο Εφαρμοσμένων Δημοσίων Σχέσεων 8-9 Ιουνίου 2001 στη Θεσσαλονίκη. Συνδιοργάνωση: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος.
  • Συμμετοχή στο Money Show 19-20 Μαΐου 2001 στην Καστοριά.
  • Συμμετοχή στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη της Τουρκίας στης 22-25 Απριλίου 2002, με την συμμετοχή φοιτητών του τμήματος μας καθώς και φοιτητών από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και μμε του ΑΠΘ και φοιτητών από τα Πανεπιστήμια της Τουρκίας.
  • 5 ο Συμπόσιο Δημοσίων Σχέσεων «Επιστημονική Διημερίδα» 1-2 Ιουνίου 2002 στην Καστοριά. Συνδιοργάνωση: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Παράρτημα Καστοριάς ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος, καθώς και το CERP STUDENTS GREECE.
  • Συμμετοχή στο κύκλο σπουδών του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Ορεστίδος του Νομού Καστοριάς το 2003, με θέμα «Επικοινωνία Δημόσιες Σχέσεις & Μάρκετινγκ, με ομιλία του Καθηγητή και Προϊσταμένου του τμήματος κ. Γιαννά Πρόδρομου με θέμα «Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα και η Συμβολή του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
  • Διεθνές Συνέδριο 6-7 Ιουνίου 2003 στην Καστοριά με θέμα «Το Πολιτικό Μάρκετινγκ στην Ελλάδα». Οργάνωση: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριά.
  • 6 ο Συμπόσιο Εφαρμοσμένων Δημοσίων Σχέσεων 18-19 Οκτωβρίου 2003 στη Θεσσαλονίκη. Συνδιοργάνωση: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και επικοινωνίας και η Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος.
  • 7 ο Συμπόσιο «Χορηγία και Προβολή Ολυμπιακών Αγώνων 2004» 7-8 Μαΐου 2004 στην Καστοριά. Συνδιοργάνωση: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και η Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος.
  • Συνεργασία στην ημερίδα για τον Τουρισμό στο Δήμου Ορεστίδος 27 Μαρτίου 2004.
  • Τέλος το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας θα διοργανώσει στις 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2005 στην Καστοριά, Διεθνές Συνέδριο για το Πολιτικό Μάρκετινγκ και τη Δημοκρατία.
Το τμήμα κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου του 1999 μέχρι το Αύγουστο του 2004, χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από κεφάλαια της ΕΕ (ΕΠΕΑΚ) και κατά 25% από χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Από το Σεπτέμβριο του 2004 και μετά το τμήμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά για την λειτουργία του από εθνικούς πόρους.
Τέλος το τμήμα είναι θεσμικό μέλος EUPRERA από το 2001. Η European
Public Relations Education Research Associations (EUPRERA) είναι ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Ερευνάς στις Δημόσιες Σχέσεις ο οποίος προωθεί την έρευνα και την βιβλιογραφία στις Δημόσιες Σχέσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων θα μπορούν να βρουν απασχόληση ως:
  • στελέχη Δημοσίων Σχέσεων σε γραφεία ή τμήματα Δημοσίων Σχέσεων επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,
  • στελέχη σε τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων και Διαφήμισης επιχειρήσεων του δευτερογενούς και κυρίως του τριτογενούς τομέα. Ιδιαίτερα η απορρόφηση τους μπορεί να γίνει στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τουριστικών επιχειρήσεων, των οργανισμών ιατρικής περίθαλψης, της φαρμακοβιομηχανίας,
  • στελέχη εταιρειών Δημοσίων Σχέσεων, διαφημιστικών εταιρειών, εταιρειών Έρευνας Αγοράς, εταιρειών δημοσκοπήσεων και εταιρειών πληροφορικής που ειδικεύονται στην δημιουργία ιστοσελίδων,
  • στελέχη ειδησεογραφικών οργανισμών, οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης, μη κυβερνητικών οργανισμών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και εν γένει ιδρυμάτων που προάγουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις τέχνες,
  • στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη μια διεθνή παρουσία ή βρίσκονται στο στάδιο της διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων τους.
Επίσης οι πτυχιούχοι των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας μπορούν να ανελιχθούν και να διαπρέψουν ως:
  • διευθυντικά στελέχη τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Διαφήμισης, Μάρκετινγκ,
  • διευθυντές εταιρειών Δημοσίων Σχέσεων, διαφημιστικών εταιριών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και φιλανθρωπικών και άλλων ιδρυμάτων,
  • σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και
  • σύμβουλοι επικοινωνίας σε υπουργεία, οργανισμούς, πολιτικά κόμματα, πολιτικές προσωπικότητες
Οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων τόσο στο εγγύς όσο και το απώτερο μέλλον κρίνονται ευοίωνες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις τους απασχολούνται, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες είτε αυτοδύναμα ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνιακή πολιτική στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες:
  • Κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων επιχειρήσεων και οργανισμών.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση επικοινωνιακού προγράμματος συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών ενημέρωσης.
  • Κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων παρουσίασης και προβολής της εικόνας επιχειρήσεων, οργανισμών και ατόμων.
  • Συμμετοχή στην κατάρτιση και υλοποίηση προωθητικών ενεργειών συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προεκλογικών εκστρατειών και προγραμμάτων δημοσίων υποθέσεων για τον επηρεασμό των κέντρων λήψης αποφάσεων (Lobbying).
  • Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων δημοσίου ενδιαφέροντος για την επικοινωνία και προβολή της εικόνας του φορέα συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων, των συνεδρίων, των ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή της παρουσίασης του φορέα (δημοσίου, ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού) με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  • Χάραξη στρατηγικής και υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών για την προώθηση της εικόνας και των συμφερόντων του φορέα μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
  • Συμμετοχή στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας αγοράς με στόχο τη διερεύνηση των επικοινωνιακών αναγκών του φορέα ή / και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων δράσεων και προγραμμάτων επικοινωνίας.
  • Συμμετοχή στην κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων ενδοεπιχειρισιακής επικοινωνίας.
Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες της ιεραρχίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
ΤΗΛ: 24670-87061