ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ



  • Αποστολή του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου είναι να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση γνώσεων που αφορούν την επιστήμη των Διεθνών Οικονομικών και της Διεθνούς Διοίκησης Επιχειρήσεων και την τεχνολογία με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, καθώς και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτιση τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
  • Η επίτευξη της αποστολής θεμελιώνεται επί της αρχής ότι το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στέλεχος θα πρέπει να έχει πλήρη, εκλεπτυσμένη και συγχρόνως κριτική θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.
  • Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των Οικονομικών Επιστημών, με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στο Διεθνές Εμπόριο, στη διεθνή οικονομική συνεργασία, στις διεθνείς επενδύσεις και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Τα μέλη του Επιστημονικού Προσωπικού κάθε βαθμίδας, τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΔΤΠ), και το Διοικητικό Προσωπικό του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου έχουν στόχο:
  • την παροχή υψίστης ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία των πτυχιούχων
  • την πραγματοποίηση ερευνητικού έργου ώστε να εξυπηρετηθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των διεθνοποιημένων επιχειρήσεων και συνεπώς να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους
  • την ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη κοινών στόχων.
Επιπλέον, μέσα από αυτές τις διαδικασίες το Τμήμα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους του και αποκτά την πληροφόρηση που χρειάζεται για να προσαρμόζει και να εμπλουτίζει το πρόγραμμα σπουδών έτσι ώστε αυτό να αντανακλά και να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και οργανισμών στο διεθνές περιβάλλον.

Περιεχόμενο σπουδών

1. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των Οικονομικών Επιστημών, με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στο Διεθνές Εμπόριο, στη διεθνή οικονομική συνεργασία, στις διεθνείς επενδύσεις και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
2. Αποστολή του Τμήματος
Το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση γνώσεων που αφορούν την επιστήμη των Διεθνών Οικονομικών και της Διεθνούς Διοίκησης Επιχειρήσεων και την τεχνολογία με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, καθώς και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτιση τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Στα πλαίσια της αποστολής του το Τμήμα:
  • Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα.
  • Αναπτύσσει ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές συνεργασίες, με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο αξιοποιώντας διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
  • Προσελκύει ξένους καθηγητές και φοιτητές και παρέχει εκπαίδευση και σε ξένη γλώσσα.
  • Συνεργάζεται με τις παραγωγικές, εμπορικές επιχειρήσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια, τους συνδέσμους και τους δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά.
  • Αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εκπαίδευση με την εφαρμογή πρωτοποριακών καινοτομιών της ηλεκτρονικής διδασκαλίας και αξιολόγησης στα μαθήματα με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, πλήρως εναρμονισμένα στις δυνατότητες της νέας οικονομίας, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των αποφοίτων του Τμήματος. Αναπτύσσει την εφαρμογή της νέας εκπαιδευτικής τεχνολογίας δια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Διεξάγει βασική, εφαρμοσμένη και τεχνολογική έρευνα. Στοχεύει στην ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων με εξειδίκευση στον τομέα του διεθνούς εμπορίου σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.
  • Αναπτύσσει τις ικανότητες και δεξιότητες των σπουδαστών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και των διεθνών επιχειρήσεων καθιστώντας τους ικανούς και ανταγωνιστικούς σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον.
  • Διοργανώνει και συμμετέχει δια των εκπροσώπων του, μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
  • Προετοιμάζεται και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες εκπαιδευτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον.
  • Προετοιμάζεται για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Τμήμα, η οποία πιστοποιείται μέσω διεθνούς αξιολόγησης και πιστοποίησης.
3. Περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Διεθνούς Εμπορίου», διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος εξαγωγικών ή / και εισαγωγικών εμπορικών επιχειρήσεων, διεθνών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν διεθνή οικονομική συνεργασία, οργανισμών και εταιρειών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες, είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
Ειδικότερα ο πτυχιούχος Διεθνούς εμπορίου :
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο εμπορευμάτων και υπηρεσιών στο ενδοκοινοτικό και εξωτερικό εμπόριο. Συμμετέχει στην οργάνωση και διοίκηση εμπορικών συναλλαγών και πωλήσεων πρώτων υλών, ετοίμων προϊόντων, τεχνογνωσίας, τεχνικών και άλλων υπηρεσιών στη διεθνή αγορά, καθώς επίσης έχει την ικανότητα διαπραγμάτευσης, σύναψης και πραγματοποίησης διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στην οργάνωση και διοίκηση των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, των εταιρειών διεθνούς και διαμετακομιστικού εμπορίου, των εταιρειών εξαγωγικών πρακτόρων και μεσαζόντων καθώς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ελεύθερες οικονομικές και τελωνειακές ζώνες.
  • Διενεργεί όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων: τραπεζικές πράξεις των διεθνών νομισματικών και πιστωτικών συναλλαγών, τραπεζικές μεθόδους και εργαλεία διεθνών πληρωμών, χρηματοδοτικές υπηρεσίες των τραπεζών στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων (εμπορικές πιστώσεις και εγγυητικές επιστολές, πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων - factoring, προεξοφλητικές χρηματοδοτήσεις - Forfaiting, διεθνή χρηματοδοτική μίσθωση -leasing κ.α.) και άλλες μορφές διεθνών χρηματοδοτήσεων.
  • Διενεργεί όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες διοίκησης και ασφάλισης των διεθνών οικονομικών κινδύνων σε διαφορετικές μορφές των εξωτερικών οικονομικών συναλλαγών (ασφάλιση εξαγωγικών -εισαγωγικών φορτίων, μέσων μεταφοράς φορτίων, εξαγωγικών πιστώσεων, διεθνών εμπορικών και βιομηχανικών κλαδικών εκθέσεων, επενδυτικού κινδύνου και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την ασφάλιση νομισματικών και πιστωτικών κινδύνων).
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς μεταφορικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, στη διαχείριση εφοδιασμού και διανομής (Logistics) στη διεθνή αγορά, καθώς και στο συντονισμό των διεθνών επιχειρηματικών δράσεων που αναπτύσσουν, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία τους.
  • Συμμετέχει στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, καθώς και στο συντονισμό των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν στη διεθνή αγορά, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία τους.
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση των διεθνών επιχειρηματικών δράσεων και διεθνών επενδύσεων των πολυεθνικών και διεθνικών επιχειρήσεων. Εκπονεί μελέτες σκοπιμότητας διεθνών επενδύσεων, διεθνούς χρηματοδότησης και ολικής ποιότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων.
  • Καταρτίζει και υλοποιεί προγράμματα δράσης επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο.
  • Προάγει και εφαρμόζει σύγχρονες καινοτόμες επιστημονικές μεθόδους στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς τόσο των διεθνών οικονομικών, όσο και της διεθνούς διοίκησης επιχειρήσεων.
  • Συμμετέχει σε θέματα διοίκησης και αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και τεχνολογικών καινοτομιών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο.
  • Διεξάγει έρευνα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες ή επιθυμίες των πιθανών καταναλωτών τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή αγορά.
  • Καταρτίζει και υλοποιεί προγράμματα στρατηγικού μάρκετινγκ και προώθησης προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά. Καταρτίζει προγράμματα προώθησης επιχειρήσεων και προϊόντων με την οργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
  • Είναι γνώστης των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών των Η/Υ στο διεθνές εμπόριο, που εφαρμόζονται στην αναπτυσσόμενη νέα οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Διεκπεραιώνει εμπορικές πράξεις όπως αυτές διέπονται από το Ελληνικό Εμπορικό Δίκαιο, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς.
  • Καταρτίζει και υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα που αποσκοπούν στη σύγκλιση και ανάπτυξη των οικονομιών και κοινωνιών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Τηρεί και ενημερώνει βιβλία και στοιχεία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά.
4. Δομή των σπουδών
Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου είναι οκτώ (8) εξάμηνα, όπως προβλέπεται στο σχετικό ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα του Τμήματος.
Σε όλα τα εξάμηνα σπουδών εκτός του τελευταίου, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις πράξης και εφαρμογές σε πραγματικές ή εικονικές καταστάσεις, εκπόνηση μελετών και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εισαγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις ή οργανισμούς, εμπορικές εκθέσεις (διεθνείς και εθνικές), εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια. Έμφαση δίνεται στις περιπτωσιολογικές μελέτες και στη συλλογική εργασία. Στο προτελευταίο εξάμηνο σπουδών διεξάγεται σεμινάριο τελειοφοίτων. Το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνει εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να πραγματοποιείται και η πρακτική άσκηση στο επάγγελμα.
Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του σπουδαστή στην αναλυτική και συνθετική μέθοδο, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης πρωτοβουλιών, της κριτικής σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.
Στα πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μαθήματα Γενικής Υποδομής θετικών και θεωρητικών επιστημών, καθώς και διάφορα εισαγωγικά μαθήματα
Ακολουθούν μαθήματα Ειδικής Υποδομής - κορμού, τα οποία αποτελούν τη βάση της Επιστήμης της Οικονομίας και της Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής. Στα προχωρημένα εξάμηνα διδάσκονται τα μαθήματα Ειδικότητας που συνιστούν τη φύση και τον προορισμό του Τμήματος.
Ιδιαίτερη κατηγορία μαθημάτων αποτελούν τα γνωστικά αντικείμενα νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών (κατηγορία Δ.Ο.Ν.Α), τα οποία είναι απαραίτητα για την οργάνωση και τη διοίκηση επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την ειδικότητα.
Το πρόγραμμα σπουδών δομείται με βάση το φόρτο εργασίας του σπουδαστή, ενώ εισάγονται και οι διδακτικές μονάδες ECTS σε όλα τα εξάμηνα.
Στα τελευταία εξάμηνα σπουδών, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος μπορεί με απόφασή της να εισάγει και να τροποποιεί μέσα από ομάδες κατ' επιλογή μαθημάτων, κατευθύνσεις εξειδίκευσης σύμφωνα με τις εξελίξεις στην επιστήμη, τεχνολογία, οικονομία και κοινωνία.
Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών οργανώνονται σε τρεις κατευθύνσεις, την κατεύθυνση των «Υπολογιστικών Μεθόδων και εφαρμογών Η/Υ στη Διεθνή Οικονομία και Διοίκηση», των «Διεθνών Οικονομικών» και της «Διεθνούς Διοίκησης Επιχειρήσεων».
Ορισμένα από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών κατανέμονται σε σύνολα μαθημάτων που παρέχουν στο σπουδαστή τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιλογών, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κλίσεις και προτιμήσεις του.
Η εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειοφοίτου του Τμήματος σε ένα σοβαρό επίκαιρο θέμα εφαρμοσμένης έρευνας ή σε αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την ειδικότητα των σπουδών, το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης αλλά και της μελλοντικής απασχόλησης του.
Η Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα διαρκεί έξι (6) ημερολογιακούς μήνες. Είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη και πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις, υπηρεσίες, και άλλους συνεργαζόμενους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος.

Προφίλ αποφοίτου

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Διεθνούς Εμπορίου», διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος εξαγωγικών ή / και εισαγωγικών εμπορικών επιχειρήσεων, διεθνών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν διεθνή οικονομική συνεργασία, οργανισμών και εταιρειών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες, είτε ως αυτοαπασχολούμενος.

Ειδικότερα ο πτυχιούχος Διεθνούς εμπορίου:


  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο εμπορευμάτων και υπηρεσιών στο ενδοκοινοτικό και εξωτερικό εμπόριο. Συμμετέχει στην οργάνωση και διοίκηση εμπορικών συναλλαγών και πωλήσεων πρώτων υλών, ετοίμων προϊόντων, τεχνογνωσίας, τεχνικών και άλλων υπηρεσιών στη διεθνή αγορά, καθώς επίσης έχει την ικανότητα διαπραγμάτευσης, σύναψης και πραγματοποίησης διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στην οργάνωση και διοίκηση των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, των εταιρειών διεθνούς και διαμετακομιστικού εμπορίου, των εταιρειών εξαγωγικών πρακτόρων και μεσαζόντων καθώς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ελεύθερες οικονομικές και τελωνειακές ζώνες.
  • Διενεργεί όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων: τραπεζικές πράξεις των διεθνών νομισματικών και πιστωτικών συναλλαγών, τραπεζικές μεθόδους και εργαλεία διεθνών πληρωμών, χρηματοδοτικές υπηρεσίες των τραπεζών στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων (εμπορικές πιστώσεις και εγγυητικές επιστολές, πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων - factoring, προεξοφλητικές χρηματοδοτήσεις – Forfaiting, διεθνή χρηματοδοτική μίσθωση –leasing κ.α.) και άλλες μορφές διεθνών χρηματοδοτήσεων.
  • Διενεργεί όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες διοίκησης και ασφάλισης των διεθνών οικονομικών κινδύνων σε διαφορετικές μορφές των εξωτερικών οικονομικών συναλλαγών (ασφάλιση εξαγωγικών –εισαγωγικών φορτίων, μέσων μεταφοράς φορτίων, εξαγωγικών πιστώσεων, διεθνών εμπορικών και βιομηχανικών κλαδικών εκθέσεων, επενδυτικού κινδύνου και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την ασφάλιση νομισματικών και πιστωτικών κινδύνων).
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς μεταφορικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, στη διαχείριση εφοδιασμού και διανομής (Logistics) στη διεθνή αγορά, καθώς και στο συντονισμό των διεθνών επιχειρηματικών δράσεων που αναπτύσσουν, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία τους.
  • Συμμετέχει στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, καθώς και στο συντονισμό των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν στη διεθνή αγορά, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία τους.
  • Διενεργεί όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση των διεθνών επιχειρηματικών δράσεων και διεθνών επενδύσεων των πολυεθνικών και διεθνικών επιχειρήσεων. Εκπονεί μελέτες σκοπιμότητας διεθνών επενδύσεων, διεθνούς χρηματοδότησης και ολικής ποιότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων.
  • Καταρτίζει και υλοποιεί προγράμματα δράσης επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο.
  • Προάγει και εφαρμόζει σύγχρονες καινοτόμες επιστημονικές μεθόδους στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς τόσο των διεθνών οικονομικών, όσο και της διεθνούς διοίκησης επιχειρήσεων.
  • Συμμετέχει σε θέματα διοίκησης και αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και τεχνολογικών καινοτομιών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο.
  • Διεξάγει έρευνα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες ή επιθυμίες των πιθανών καταναλωτών τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή αγορά.
  • Καταρτίζει και υλοποιεί προγράμματα στρατηγικού μάρκετινγκ και προώθησης προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά. Καταρτίζει προγράμματα προώθησης επιχειρήσεων και προϊόντων με την οργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
  • Είναι γνώστης των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών των Η/Υ στο διεθνές εμπόριο, που εφαρμόζονται στην αναπτυσσόμενη νέα οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Διεκπεραιώνει εμπορικές πράξεις όπως αυτές διέπονται από το Ελληνικό Εμπορικό Δίκαιο, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς.
  • Καταρτίζει και υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα που αποσκοπούν στη σύγκλιση και ανάπτυξη των οικονομιών και κοινωνιών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Τηρεί και ενημερώνει βιβλία και στοιχεία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά.

Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του απόφοιτου του Τμήματος καθορίζονται με βάση Προεδρικό Διάταγμα 174 του ΥΠΕΠΘ, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006, Αριθμό Φύλλου ΦΕΚ 184 (ΠΔ 174, ΦΕΚ 184/6-9-2006).

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 174

Καθορισμός Επαγγελματικών Δικαιωμάτων πτυχιούχων των Τμημάτων: α) Διεθνούς Εμπορίου, β) Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, γ) Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο, δ) Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, ε) Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής, στ) Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής, ζ) Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, η) Διακίνησης και Τυποποίησης Προϊόντων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.).
Άρθρο 1
Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου
  1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (T.E.I.) με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το διεθνές εμπόριο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:
    α. Οργάνωση − διοίκηση εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.
    β. Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων δράσης επιχειρήσεων και οργανισμών σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου.
    γ. Ανάλυση θεμάτων διεθνούς χρηματοοικονομικής διοίκησης.
    δ. Διενέργεια εμπορικών πράξεων, όπως αυτές ορίζονται από το Ελληνικό Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών και τραπεζικών εργασιών ενδοκοινοτικού και εξωτερικού εμπορίου.
    ε. Κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων διεθνούς μάρκετινγκ και άλλων προωθητικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης και διοίκησης διεθνών κλαδικών εκθέσεων.
  2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα, στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Προϋποθέσεις λήψης πτυχίου

Ο/Η τελειόφοιτος του Τ.Ε.Ι ανακηρύσσεται πτυχιούχος, αφότου :
  • έχει παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα υποχρεωτικά και κατ' επιλογή μαθήματα καθώς και τέσσερα (4) προαιρετικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών,
  • έχει εκπονήσει επιτυχώς την πτυχιακή του εργασία και
  • έχει ολοκληρώσει επιτυχώς εξάμηνη πρακτική άσκηση στο επάγγελμα.
"Νόμος 1404/1983 Άρθρο 27 παράγραφος 5: Σπουδαστής ενός τμήματος γίνεται πτυχιούχος όταν : ι) έχει παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα υποχρεωτικά, κατεπιλογής υποχρεωτικά και τυχόν προαιρετικά μαθήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού σπουδών και του εσωτερικού κανονισμού, ιι) έχει εγκριθεί η πτυχιακή του εργασία και ιιι) έχει περατώσει την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα."

ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
 ΤΗΛ: 24670-87060
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://kastoria.teikoz.gr/intrade/